naistutkimukselle jälleen kunniaa

vuoden tiedekirjaksi on arvovaltainen raati valinnut kirsi vainio-korhosen teoksen ”ujostelemattomat”. perusteluikseen palkintoraati toteaa nasevasti seuraavaa :

Ujostelemattomat tarjoaa lukijalle ennen kertomattoman tarinan arjesta 1700-luvun Suomessa. Monipuolinen, eri arkistoista ja aikalaiskirjallisuudesta kerätty aineisto valottaa kätilöiden ammattikunnan historiaa, mutta samalla myös aikakauden käsityksiä perheestä, lapsista ja seksuaalisuudesta. Kätilökoulutuksen ja -työn käytänteiden kuvaus piirtää kuvan ammatista, joka on vaatinut luku- ja kirjoitustaitoa ja monipuolista osaamista sekä antanut valtaa naispuolisille ammatinharjoittajille aikana, jolloin naiset periaatteessa olivat aviomiehensä edusmiehisyyden alaisina. Kätilöt koulutettiin hoitamaan synnytyksiä ja vastasyntyneitä, mutta he myös käyttivät virkavaltaa synnytyksiin, abortteihin, lapsivuodekuolemiin ja isyyteen liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä. He toimivat aikansa terveysvalistajina ja vähensivät äiti- ja lapsikuolleisuutta. Naisista koostuva kätilöiden ammattikilta oli täysin tasaveroinen miesammattikiltojen kanssa palkkaustaan myöten.
Kirjan erityinen ansio on mikro- ja makrotason yhdistämisessä. Kätilöiden koulutusta ja työtä lähestytään yksilöiden kautta, mutta heidän toimintansa kytketään osaksi valistuksen ideologiaa sekä hyödyn ajan kaupunkikulttuuria.
Ujostelemattomat edustaa tinkimätöntä tiedettä, mutta samalla myös lukukokemuksen riemua. Vainio-Korhosen kirjaa lukee kuin jännityskertomusta.

Kirsi Vainio-Korhonen on Suomen historian professori Turun yliopistossa.

näin siis historiaa voidaan uusintaa, reprodusoida ja valottaa luontevasti muutenkin kuin tavanomaisen empiirisen sotahistoriallisen taustoituksen avulla, jota käsitellään yleensä vielä joko nationalistisessa tai poliittisessa viitekehyksessä karttakeppi opettavaisesti ojossa.

 sosiaaliset normistot, tavat ja käsitykset nousevat näin subjektiiviselta yksilötasolta tarkasteltuna välittömään yhteiskunnalliseen yhteyteensä ja selkeyttävät eri aikakausien kronologisia siirtymiä lisäten samalla ymmärrystä nykypäivinäkin ilmenevien memeettisten kulttuurievoluutiojäämien alkuperästä. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu